Blogu' lu' Alin…

ATRACTII TURISTICE CARAS SEVERIN – LACUL DRACULUI

Lacul Dracului este numele unui lac carstic din Muntii Lovei, situat in partea de inceput a Cheilor Nerei, in judetul Caras – Severin. Lacul este considerat monument al naturii. Face parte din Parcul National « Cheile Nerei – Beusnita ».

Lacul a fost initial un lac subteran, insa, odata cu prabusirea unei bucati din tavanul pesterii de la Lacul Dracului, acesta a aparut la suprafata, spre deliciul turistilor. O parte din malurile sale au ramas in surplomba. Lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 700 mp si este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din tara. Diametrul lacului este de 20m, in timp ce  adancimea maxima variaza intre 9 si 12 m.

Lacul Dracului se afla chiar la una din cele doua intrari in pestera. Cealalta intrare intalneste galeria principala, cu o lungime de 70m, dupa aproape 20m. Galeria nu are nici un fel de formatiuni speologice specifice. In timpul ploilor abundente, galeria nu poate fi vizitata, deoarece este inundata complet.

Apa lacului are o culoare albastru – verzuie, insa poate varia in functie de culoarea cerului care este oglindita in apa.

n timpul unei epeditii, in anul 1981, speologii scafandri au descoperit in apele lacului o frumoasa galerie inecata, cu pereti de calcar alb ce alterna cu straturi negre, de silex.

Legenda 

In aceste locuri mai circula si o legenda, potrivit careia in lac s-ar fi aruncat chiar dracul, dupa ce a pierdut pariul cu un batran. Se spune ca, intr-o zi, batranul, pastor fiind, isi plimba caprele pe o pajiste de langa Lacul Dracului. La un moment dat, apare ca din senin un omulet mai ciudat care il provoaca pe pastor sa ii friga pestele fara ca el sa se indoaie. Pastorul, fiind istet, accepta, dar pune conditia ca si dracul sa-i friga un cap de tap, dar fara sa ranjeasca. Asadar, pastorul ia pestele, il frige si acesta nu se indoaie. Dracul, la randul lui, ia si el capul de tap, il leaga bine, dar cand il pune la prajit, acesta isi arata dintii. De ciuda ca a fost pacalit, dracul se arunca in apele lacului. De atunci i-a ramas numele de Lacul Dracului.

Localnicii sustin ca lacul nu are fund, ca are mai multe tunele subterane, iar cine se avanta sa faca baie in lac nu se mai intoarce niciodata.

 Cai de acces.

Se poate ajunge la Lacul Dracului, urmarind marcajul banda rosie  pe traseul Sopotu Nou – Cheile Nerei – Sasca Romana. Pornind din localitatea Sopotu Nou, dupa aproximativ 5,5 km ajungeti in Poiana lui Trifu (Poiana Meliugului). La iesirea din aceasta poiana, treceti Nera pe malul stang, iar dupa inca 500 m de la confluenta Ogasului Haimeliug cu Nera,  ajungeti la Lacul Dracului. 

In sens invers, se ajunge la Lacul Dracului, urmarind acelasi traseu. Se porneste din localitatea Sasca Romana, iar dupa un drum de aproximativ 2,5 km se ajunge la Podul Beului. De aici, parcurgand inca 4 km, se ajunge la Cantonul Damian. De la Cantonul Damian mai sunt circa 6,5 km pana la Poiana lui Vogiun, iar de aici se urca la Cracul Iordanului, Cracul Zapodinii si Culmea Lacului, iar apoi se coboara la Lacul Dracului, inca 2,5 km

Lasă un comentariu