Blogu' lu' Alin…

ATRACTII TURISTICE CARAS SEVERIN – LINIA DE CALE FERATA ORAVITA – ANINA

Linia de cale ferata Oravita – Anina reprezinta prima, dar si cea mai frumoasa cale ferata montana de pe teritoriul Romaniei. Traseul este supranumit „Semeringul Banatean” datorita asemanarii dintre acesta si calea ferata „Semering” din Austria. In jurul anului 1770 s-au descoperit primele zacaminte de huila din Romania, in Muntii Semenicului, iar intre anii 1771 – 1778  se deschid primele mine de carbune la Anina, la Doman si Secu, in judetul Caras – Severin. Din acest motiv, statul austriac decide, la 1847, sa construiasca o cale ferata ce avea sa lege Oravita de Anina.

Calea ferata a fost construita intre anii 1847 – 1863, cu unele intreruperi. La 15 decembrie 1863 este data in exploatare, atat pentru transportul de marfuri, cat si pentru cel de calatori. Calea ferata este amplasata în partea de vest si central a Muntilor Semenic pe directia de la est la vest, linia ocoleste muntii de la Maidan – Bradisorul de Jos, traversand Valea Jitinului urca apoi la Carasova unde se apropie mult de Resita ca apoi sa coboare lin spre Anina.

Calea ferata este considerata sit si este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania ca obiectiv de valoare nationala. Se intinde pe33,4 km. Din intregul sit fac parte sapte gari. Linia intampina in traseul sau 14 tuneluri cu o lungime totala de aproximativ 2084km, 10 viaducte cu o lungime de 843 metri, ziduri de sprijin ale versantilor precum si taieturi in munte pe o lungime de 21171 m.

Cel mai mare tunel de pe linia Oravita – Anina are lungimea de 660m (tunelul poarta numele de Gârliste).

Linia nu a fost niciodata electrificata, in prezent functioneaza o locomotiva cu abur din seria 50065, constriuta de firma STEG din Austria în anul 1821, care tracteaza 4 vagoane de epoca (un vagon de clasa I, unul de clasa a-IIa, un vagon restaurant si un vagon de bagaj).

 Se poate spune ca aceasta linie este una din cele mai mari realizari tehnice în domeniul constructiilor de cai ferate în acea perioada din Banat.

Din Oravita pornesc zilnic trei trenuri spre Anina la orele 7.00, 14.52 si 19.50, durata calatoriei fiind de 1h 57min. Trenurile se intorc la orele 9.15, 17.08 si 22.05

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s