Blogu' lu' Alin…

Cheile Carasului, parcurgere, marcaje la zi….partea I

Cheile Carasului, parcurgere, marcaje la zi

Abordarea clasica a Cheilor Carasului se face din aval spre amonte; vizitarea se poate face din ambele sensuri dar cred ca “abordarea clasica” este preferabila; macar si pentru ca atacul cheilor se face astfel in conditii de disponibilitate maxima la efort.

Extras din Romania, tourist map, Ministerul turismului, 1989

Iesirea Carasului din chei se petrece sub podul rutier de pe DN 58 Resita – Anina, aflat la 12 km de Resita si 22 km de Anina, in dreptul localitatii Carasova. La capatul dinspre Anina al podului este Pensiunea Perla Carasului, alaturi de care se afla o parcare larga.
De langa capatul podului dinspre Resita coboram la nivelul Carasului pe care il traversam pe o punte de metal construita recent. Intram imediat pe traseul cheilor – marcat cu triunghi albastru (apar si benzile albastre ale marcajului mai vechi) – care insoteste, exclusiv, malul stang geografic al Carasului.

 

 

 

1 Intrare in Cheile Carasului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Dintre florile Carasului: nilocea, castraval – Cirsium oleraceum, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 …hajma-pasareasca – Allium flavum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Pana in Poiana Lilieci poteca e cand inghesuita de Caras la baza peretelui de stanca, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 …cand o alee de lunca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Prin cate o rariste a coronamentului intrezarim coama unuia sau altuia dintre cei doi pereti ai cheilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timp de trei sferturi de ora poteca se tine aproape de rau; suie doar pe alocuri, pe unde peretele se inalta abrupt si stancos, la 2-3 m deasupra firului apei. Parcurgem astfel, lejer, portiunea cea mai larga a cheilor, pana in Poiana Lilieci. Din Poiana Lilieci putem sui la Pestera Liliecilor, aflata insa in peretele malului opus, ceea ce ne obliga la trecerea prin apa (la debite normale raul nu trece mai sus de genunchi), dar si la o catarare riscanta – imposibila pentru cei neinitiati, pe un perete vertical inalt de 4-5 metri, pentru a ajunge la intrarea in pestera. Cei care reusesc escaladarea peretelui au nevoie de vreo 30 minute pentru a vizita interiorul care adaposteste o mare colonie de lilieci. In prima parte a pesterii galeria este larga si inalta, fiind usor de strabatut, in ultima parte insa parcurgerea se face si taras.

7 In Poiana Lilieci. Gura Pesterii Liliecilor, imbracata in iedera, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 …este accesibila, dupa traversarea prin apa a Carasului, printr-o catarare riscanta pe un perete vertical de vreo 5 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 Din Poiana Lilieci pana in Poiana Prolaz poteca se asterne pe lungi prispe de piatra, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 …unele cu peretii inchingati…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 …de iedera atotstapanitoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din Poiana Lilieci pana in Poiana Prolaz, timp de aproape doua ore, poteca e, pe portiuni repetate, o terasa ingusta, taiata in peretele vertical de calcar si aflata la cativa metri deasupra apei. Cheile sunt ceva mai inguste, apa bogata a Carasului fiind mai tumultoasa aici.

12 La marginea Poienii Prolaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Din Poiana Prolaz ma indrept spre ultima parte a cheilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din Poiana Prolaz, traseul prin chei, in amonte, este lipsit de marcaj. Poteca este insa suficient de bine conturata, nepunand probleme de orientare, ridicand, totusi, nedumeriri legate de lipsa unui marcaj ori a catorva amenajari necesare eliminarii dificultatilor in cateva puncte. Ramanem pe malul stang al Carasului si, imediat ce ies din Poiana Prolaz patrund in cea mai frumoasa zona a cheilor.

14 Intru in Canionul Carasului, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 …cel mai stramt sector al cheilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poteca se metamorfozeaza intr-un brau lat, pozitionat la nici doi metri deasupra nivelului apei. Suntem in zona cea mai ingusta a cheilor, peretii lor apropiindu-se bine unul de altul. Apele Carasului, tulburator de linistite, intunecate si adanci traverseaza astfel un canion ingust in care lumina soarelui pare mai putina, adaugand locului o tenta de exotism. In contrast cu linistea profunda a trecerii prin canion sunt momentele premergatoare cand se zbate sa patrunda in culoarul ingust in care nu si-a putut sapa mai mult loc in largime, decat in adancime si, in consecinta, umple spatiul de vuiet, care pare mai asurzitor decat l-am percepe daca am parcurge canionul in sens invers. Curand, larma apei se pierde, cheile se largesc, iar poteca suie pe versant.

16 In amonte de canion, rarele spatii ceva mai largi, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 …pe unde si poteca se mai imblanzeste, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 … sunt urmate de lungi culoare inguste…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 …pe unde cararea, cu greu, gaseste loc sa se anine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Si ele agatate de stanci, frumoasele stelite-vinete (Aster amellus)…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 … si rarele pesme (Centaurea atropurpurea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Punctul terminus al drumetiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urc aproape continuu, imperceptibil, Carasul ramanand tot mai jos, insa revin, pe alocuri, la doar cativa metri deasupra albiei sale. Atentia imi este solicitata, in egala masura, de ingustimea potecii, de unele rupturi de panta, de cateva mici trene de grohotis, dar si de sclipirile Carasului la trecerea sa iute peste vaduri sau, cu impresie de nemiscare prin dornele neinchipuit de adanci. Privit de la inaltime – de pe un prag stancos, unde ma suit poteca – raul pare un urias sarpe constrictor, care, fiind amenintat mereu de stransoarea muntelui ii ocoleste, viclean, curmaturile ca niste brate cu care, dinspre un versant sau celalalt, muntele incearca sa-l cuprinda. Una dintre curmaturi devine, pentru mine, un obstacol ce pare de netrecut; cararea ma adus la nivelul apei. Din Poiana Prolaz pana aici am facut aproape o ora. Sunt intr-un posibil punct terminus, intrucat continuarea inseamna sa trec peste un pasaj expus, peste un umar de stanca abordabil doar cu riscul de a ajunge in rau. Doar sub forma de inventar, mentionam ca de aici, ramanand la nivelul albiei, sau catarandu-ma pe unul sau altul dintre maluri, strabat, cu dificultate, ultima portiune, extrem de salbatica a Cheilor Carasului, trecand prin fata Pesterii “Emil Racovita” (concretionata, vizitabila) – aflata pe malul drept al raului. Urmeaza apoi strabaterea Cheilor Comarnicului, afluent de dreapta al Carasului.

Dupa ce merg 1,5 km prin albie, uneori seaca, ies in Poiana Comarnic. Ca sa ajung de la Prolaz pana in Poiana Comarnic sunt necesare cam 4 ore. O poteca marcata cu triunghi albastru ma va intoarce, pe deasupra cheilor, in circa 2 ore, in marginea nordica a Poienii Prolaz. La acelasi capitol – inventar – adaugam si posibilitatea de a urca spre Pestera Tolosu, aflata vizavi de “punctul terminus” precizat mai sus, pe malul drept al Carasului, la circa 50 metri altitudine relativa; nu atat pentru vizitarea pesterii, dificila pentru neinitiati, cat pentru a admira uriasele marmite formate la exterior de raul care trece prin pestera, activat doar in perioadele cu regim pluviometric ridicat. Eu, nereusind sa indeplinesc si acest obiectiv, ma abtin la a face alte comentarii. Si cum, cu acest prilej, n-am parcurs nici ultimul sector al cheilor, ma intorc, inclusiv cu “povestea”, in Poiana Prolaz.

Va urma…

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s